Architectenregister | ROX Digital Agency

Architecten­register

Schaalbare headless backend met AI zoekfunctionaliteit
Architectenregister homepage

Het Bureau Architectenregister is de Nederlandse organisatie die verantwoordelijk is voor het registreren en certificeren van architecten en stedenbouwkundigen in Nederland. Het doel van het register is het bevorderen van de kwaliteit en professionaliteit van architecten en stedenbouwkundigen door middel van registratie en het handhaven van wettelijk bepaalde normen en eisen.

Uitdaging

Wij zijn gevraagd om op te treden als technische partner voor de vernieuwing van de website van het Architectenregister. ROX Digital Agency was hierbij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de backend inclusief het implementeren van een content management systeem, het opzetten van API-endpoints en het verzorgen van efficiënte koppelingen.

Het project bood een unieke kans voor samenwerking, waarbij we werden uitgedaagd om buiten onze gebruikelijke werkwijze te denken. Het project werd namelijk uitgevoerd in samenwerking met Brand Designer Rich Dust en Creative Developer Sjoerd Oudman. De drie partijen waren samen verantwoordelijk voor het implementeren van effectieve oplossingen om de pijnpunten van onze opdrachtgever op te lossen.

Informatiepagina over de waarde van een architect titel

Design proces

De nieuwe website is een uiting van de nieuwe huisstijl die Rich Dust en Sjoerd Oudman samen met het Bureau Architectenregister hebben ontworpen. Omdat ROX als development partner later in het proces aansloot, hebben we het ontwerp gereviewd voordat we begonnen. Al snel werd het duidelijk dat sommige designkeuzes, zoals de structuur van het nieuwe menu, minder praktisch zouden zijn met oog op het toekomstige contentbeheer. ROX heeft samen met Rich Dust en Sjoerd Oudman de knelpunten opgelost en gezorgd voor een optimale balans tussen design, development en beheersbaarheid in het CMS.

Statamic CMS

Wegens onze ervaring en kennis van Statamic, hebben we bewust gekozen voor deze solide basis. Aangezien het architectenregister meer dan 10.000 entries bevat, hebben we de architectuur van het CMS en de bijbehorende database optimaal ingericht om deze grote hoeveelheid aan content af te kunnen handelen.Het grote voordeel hiervan is dat het CMS snel en bruikbaar blijft.

Algolia

Om een geoptimaliseerde gebruikerservaring te bieden hebben we de zoekfunctionaliteit gebruiksvriendelijker gemaakt door middel van Algolia. Algolia is een API-gedreven AI zoekmachine die snel en accuraat zoekresultaten levert. Wanneer er content in het CMS wordt aangepast, wordt deze wijziging direct na het opslaan doorgestuurd naar Algolia. Algolia indexeert de inhoud en maakt het mogelijk om deze te doorzoeken op basis van zoektermen. Bureau Architectenregister heeft ook toegang tot de zoektermen, waardoor ze verbeterde content kunnen creëren op basis van veelgebruikte zoekopdrachten.

Een zoekfunctionaliteit kan een zware belasting vormen voor een server, vooral wanneer deze duizenden bestanden en entries moet doorzoeken. Dit resulteert doorgaans in de noodzaak van een kostbare server. Het Bureau Architectenregister kan Algolia echter kosteloos gebruiken, omdat ze binnen de limiet van onbetaalde zoekopdrachten kunnen blijven. Hierdoor zijn er geen extra serverkosten of maandelijkse uitgaven vereist.

Zoekresultaten pagina van Architectenregister

Join API

Join fungeert als het centrale datapunt waar alle architecten geregistreerd zijn. Hierin zijn ook de cursussen opgenomen die worden aangeboden door het Bureau Architectenregister. We wilden een naadloze gebruikerservaring bieden, waardoor het essentieel was dat zowel de architecten als de cursussen gemakkelijk vindbaar en doorzoekbaar zijn. Dankzij de Join API kunnen we deze gegevens ophalen en beheren in het CMS, waardoor ze naadloos geïmplementeerd en bijgewerkt kunnen worden op de website.

Headless frontend

We hebben besloten om een headless applicatie te ontwikkelen, waarbij de frontend en het CMS als twee afzonderlijke applicaties zijn gebouwd. Deze zijn verbonden door middel van de Statamic API, waardoor ze content met elkaar kunnen uitwisselen. Deze aanpak biedt schaalbaarheid en maakt het mogelijk dat toekomstige applicaties met hetzelfde CMS kunnen worden verbonden, waardoor alle informatie centraal kan worden beheerd. Met de lancering van de website is ROX nu niet alleen verantwoordelijk voor de backend en koppelingen, maar ook voor de frontend en de verdere ontwikkeling van architectenregister.nl.

OWASP security

Tijdens de ontwikkeling van de website hebben we OWASP security maatregelen geïmplementeerd. We vermijden inlogopties met gebruikersnamen en wachtwoorden en bieden in plaats daarvan de mogelijkheid om in te loggen met een Google- of Azure-account. Door deze benadering worden beveiligingsrisico’s geminimaliseerd. Door Single Sign-On te integreren in het CMS, bieden we een aanzienlijk veiligere inlogmethode.