Open Source

Wat is open source?

Met open source bedoelen we software platforms, frameworks en plugins die publiekelijk toegankelijk zijn en waarvan de code openbaar is. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan de software. Open source software wordt over de hele wereld ontwikkeld en gebruikt. Je vindt open source software in computers, internet browsers en zelfs in auto's. Voorbeelden van open source software zijn: Linux, Firefox en Git.

Waarom gebruiken we open source software?

Vanwege de vele voordelen maken we ook bij ROX gebruik van open source projecten. Denk bijvoorbeeld aan software als Laravel en Statamic. Omdat deze software openbaar is, zijn er grote communities die er gebruik van maken. Er is dus veel ondersteuning naarmate de software meer wordt gebruikt. Doordat veel programmeurs de code controleren, worden bugs vaak snel gevonden en opgelost. Als gevolg hiervan is de meeste open source software extreem veilig. Ook loopt open source software vaak voorop bij innovatie en worden verbeteringen aan de software sneller doorgevoerd.

Kosteneffectief

Hoewel er betaalde open source software bestaat, zijn er ook veel gratis projecten. Bestaande betaalde producten worden vaak omgezet naar open source alternatieven die wel gratis zijn. Denk bijvoorbeeld aan plug-ins, waarmee je tientallen euro’s per maand kunt besparen. Omdat we gebruik maken van open source software, is het ook voordelig voor onze klanten. Hoe minder we voor de software betalen, hoe goedkoper het project.

Open source voorkomt vendor lock-in

Met open source software voorkom je vendor lock-in. In ontwikkeling met open source technieken worden er breed gedragen standaarden gevolgd. Daardoor weten ook andere partijen hun weg te vinden in de geschreven code. Zo ben je niet gebonden aan slechts één leverancier.

Flexibiliteit

Open source software is volledig aanpasbaar aan jouw project en vereisten. Dat is voor ons een mooie bijkomstigheid, omdat we veel maatwerk software ontwikkelen. Als een open source project niet direct de oplossing biedt die we nodig hebben, kunnen we deze altijd zelf ontwikkelen bovenop de bestaande software. Zo besparen we veel tijd en dus ook kosten.

Open source in jouw projecten

Wil jij gebruik maken van open source software? Neem dan contact met ons op om jouw project te starten.