Digitale Toegankelijkheid | ROX Digital Agency
Visuele representatie van een contrastvoorbeeld voor digitale toegankelijkheid

Digitale Toegankelijkheid

Wellicht heb je weleens gehoord van digitale toegankelijkheid, WCAG of een drempelvrije website. Maar wat betekent het precies? Hier leer je wat er wordt verstaan ​​onder digitale toegankelijkheid en hoe wij daarbij kunnen helpen.

Wat is digitale toegankelijkheid?

Met digitale toegankelijkheid bedoelen we dat digitale informatie en diensten voor iedereen vindbaar, bruikbaar en gebruiksvriendelijk moeten zijn. Dit geldt normaal gesproken voor de meeste bezoekers van websites en applicaties, maar er zijn ook mensen voor wie het niet zo eenvoudig is. Voor bezoekers die moeite hebben om de digitale ontwikkelingen te volgen, of die leven met een beperking, is de digitale wereld nog vaak een te hoge drempel. Daarom helpen wij bij het toegankelijk maken van jouw website of applicatie.

Developer achter computer met programmeercode
Lachende developer op de werkvloer van een digital agency

Voor wie is digitale toegankelijkheid belangrijk?

Natuurlijk is het voor iedere websitebezoeker of app-gebruiker van belang dat online informatie volledig toegankelijk is, maar voor velen is digitale toegankelijkheid onmisbaar. Denk aan mensen met:

Gelukkig kunnen we bij het bouwen van een website of applicatie rekening houden met deze beperkingen, zodat iedere bezoeker om kan gaan met jouw digitale dienst. Ook is het mogelijk om een al bestaande website digitoegankelijk te maken. In de praktijk betekent dit dat we extra functionaliteiten toevoegen en visuele verbeteringen doorvoeren. Denk aan:

 • Duidelijke contrasten

 • Ondersteuning voor voorleessoftware

 • Beschrijvende teksten bij afbeeldingen

 • Navigatie via toetsenbord, screenreaders en spraak

 • Mogelijkheid om tekstgrootte te wijzigen

 • Rustige & verbeterde vormgeving

Een vergadertafel met computer op de werkvloer

Voordelen van een digitoegankelijke website

Een toegankelijke website of applicatie biedt veel voordelen voor zowel de eigenaar als de bezoeker van de website.

 • 20% meer bezoekers naar uw website

 • Verhoogde vindbaarheid op Google

 • Betere kwaliteit en duurzaamheid

 • Kostenbesparing

 • Grotere klanttevredenheid

 • Aanvulling op het diversiteitsportfolio

 • Heldere communicatie met klanten

 • Altijd een ideale navigatie door de website

 • Informatie is gemakkelijker te zoeken vinden

Het WCAG drempelvrij keurmerk

ROX zorgt ervoor dat digitale producten worden gebouwd volgens de standaarden van het hoogst mogelijke WCAG-keurmerk (Web Content Accessibility Guidelines): WCAG, niveau AA. Bij het bouwen van toegankelijke websites en applicaties houden wij ons aan deze internationale richtlijnen. Voor veel bedrijven is digitale toegankelijkheid wettelijk verplicht. Dankzij het volgen van de richtlijnen kunnen organisaties het keurmerk behalen.

Meer over WCAG

Digitoegankelijkheid volgens de wet

Binnen de (semi)overheid is digitale toegankelijkheid wettelijk verplicht. Online omgevingen van onder andere ziekenhuizen, scholen, bibliotheken, openbaar vervoersmaatschappijen en energieleveranciers moeten voldoen aan de webrichtlijnen van online toegankelijkheid. Denk aan het online aanvragen van een paspoort, een bibliotheekboek reserveren of een energiecontract afsluiten: binnen de (semi)overheid moet iedereen gebruik kunnen maken van online functionaliteiten.

Lees meer

Wat kost een toegankelijke website?

De kosten van een toegankelijke website hangen af van het gewenste WCAG toegankelijkheidsniveau (Web Content Accessibility Guidelines). Wil je een nieuwe website laten ontwikkelen? Voor het toegankelijk maken van een nieuwe website zijn de kosten minimaal. We houden namelijk direct rekening met alle eisen die er gesteld worden aan een digitoegankelijke website. Voor het aanvragen van het keurmerk dien je een van de onafhankelijke inspectie-instellingen in te schakelen, zie www.drempelvrij.nl voor meer informatie.

Jouw digitale groei start hier

Is jouw organisatie klaar voor digitale toegankelijkheid? Neem contact met ons op om jouw project te starten.

Neem contact op