
Hoe middleware je software koppelingen optimaliseert
Ontdek hoe middleware de efficiëntie van je API koppelingen verbetert en zorgt voor flexibele, toekomstbestendige software integraties.
Bij het ontwikkelen van een digitaal product is het bepalen van de stijl een cruciale stap. Vaak zien we dat onze opdrachtgevers een idee hebben van wat ze willen bouwen, maar dat er nog geen duidelijke visuele richting is. Of, er is al een bestaande huisstijl, maar er is behoefte aan een modern, gebruiksvriendelijk design. Dan is het goed om de kaders van de huisstijl op te zoeken.
In een stijlbepalingssessie brengen we inzichten uit merkstrategie, doelgroepanalyses en persona's samen, en combineren deze met inspiratie en best practices uit de industrie. Deze sessie is bedoeld om samen met de opdrachtgever de juiste keuzes te maken en de basis te leggen voor een consistent en effectief UI design.
Bij het ontwerpen binnen een bestaande huisstijl is het belangrijk om te weten wat de harde kaders zijn. Heeft de opdrachtgever een design system of een uitgebreide huisstijlguide? Deze bieden een goede leidraad, maar in de praktijk merken we vaak dat onze opdrachtgevers willen afwijken van de bestaande richtlijnen. Het kan daarom waardevol zijn om de grenzen van deze kaders te verkennen.
Tijdens onze stijlbepalingssessie gaan we samen op zoek naar mogelijkheden om de bestaande stijl te moderniseren, zonder de identiteit van het merk uit het oog te verliezen. Door onze expertise kunnen we opdrachtgevers verrassen met nieuwe ideeën die toch binnen hun visuele identiteit passen.
Vaak is er waardevolle informatie beschikbaar over bijvoorbeeld de doelgroep, persona’s en de merkidentiteit. Deze data gebruiken we als fundament voor de stijlbepaling. Mocht deze informatie nog niet aanwezig zijn, dan kunnen wij een co-creatie sessie faciliteren waarin we samen persona’s ontwikkelen of bestaande data testen met echte gebruikers. Het doel hiervan is om onderbouwing vanuit de doelgroep te verkrijgen, zodat we met het design de behoeften en verwachtingen van de eindgebruiker kunnen vervullen.
Een belangrijk onderdeel van de stijlbepaling is het analyseren van concurrenten. We beginnen meestal met een analyse van directe concurrenten. Vervolgens bekijken we succesvolle B2B dienstverleners in vergelijkbare markten, eerst in Nederland en daarna ook in het buitenland. Het komt ook voor dat we andere sectoren bekijken, zoals B2C, om te zien hoe bedrijven daar omgaan met UI design. Dit kan verrassende inzichten opleveren die toepasbaar zijn in de B2B context van onze opdrachtgever.
Tijdens de sessie vragen we opdrachtgevers ook om aan te geven wat ze niet willen. Dit kan richting geven aan het design, al zien we deze input als een vertrekpunt en niet als een absolute waarheid. We kijken daarom kritisch naar zowel de wensen van de klant als de verwachtingen van de doelgroep. Soms sluiten de wensen van onze opdrachtgevers namelijk niet aan op het gedrag en de verwachtingen van de gebruiker, wat kan leiden tot een lagere conversie. Daarom is het belangrijk om kritisch te blijven op de wensen van de opdrachtgever.
Na de stijlbepalingssessie vertalen we alle inzichten naar concrete design criteria. Deze criteria vormen de basis voor het verdere ontwerptraject en helpen ons om te garanderen dat het uiteindelijke design niet alleen visueel aansluit bij de huisstijl, maar ook functioneel effectief is voor de doelgroep. Deze design criteria zijn tevens essentieel voor het overtuigen van stakeholders. Ze laten zien waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt en hoe deze bijdragen aan het succes van het eindproduct. Na het opstellen van deze criteria, kunnen we beginnen met het designvoorstel.
De stijlbepalingssessie is een cruciale stap in het designproces. Het helpt ons om een sterke visuele richting te bepalen die niet alleen aansluit bij de merkidentiteit, maar ook voldoet aan de verwachtingen van de doelgroep. Door samen met onze opdrachtgevers de juiste keuzes te maken, leggen we de basis voor een UI design dat functioneel, gebruiksvriendelijk én visueel aantrekkelijk is.
Robbert is Founder en Strategisch Directeur, wat hem verantwoordelijk maakt voor de algehele strategie en visie van ROX. Hij leidt het team in het ontwikkelen van innovatieve digitale oplossingen en zorgt ervoor dat de bedrijfsdoelstellingen in lijn zijn met de behoeften van onze opdrachtgevers.
Ontdek hoe middleware de efficiëntie van je API koppelingen verbetert en zorgt voor flexibele, toekomstbestendige software integraties.
We stappen dit jaar over naar ISO 27001:2022, goed nieuws voor jou als opdrachtgever! We leggen graag uit wat dit betekent voor jouw organisatie.
In deze blog post leggen we uit wat Cloudflare is, welke problemen het oplost, en waarom wij het als een onmisbare tool zien voor elk bedrijf.