Laravel 11 is uitgebracht! Reden voor ons om eens te duiken in de wereld van updates en upgrades. Wat betekenen deze termen precies? Wat is het verschil tussen een update en een upgrade? En waarom is een "revision" eigenlijk noodzakelijk? Alles en meer in deze blog post!
De lancering van een nieuwe applicatie, het is voor iedere organisatie een mooi moment. Langverwachte doelstellingen worden eindelijk gerealiseerd. Toch kan het verrassend zijn dat er na de lancering nog steeds zoveel op de takenlijst staat. Zoals we eerder schreven is een digitaal product, zoals een webapplicatie, portal of website, altijd in ontwikkeling. Een groot onderdeel daarvan zijn updates en upgrades.
Updates en upgrades zorgen er namelijk voor dat jouw nieuwe (of bestaande) applicatie optimaal blijft werken. Het zijn (vaak jaarlijks) terugkerende momenten waarop actie vereist is om ervoor te zorgen dat je applicatie goed beveiligd blijft en up-to-date is met de laatste snufjes. Je kunt ervoor kiezen om een update of upgrade intern te laten uitvoeren, maar het is ook een optie om dit door een externe agency te laten doen.
Wat is het verschil tussen een update en een upgrade?
Als we het voorbeeld van Laravel aanhouden, dan beschouwen we Laravel 11 als een upgrade. Een upgrade kun je zien als een grote vernieuwing of aanpassing aan een softwareproduct. Vaak worden er nieuwe functionaliteiten vrijgegeven in een upgrade of worden er grote verbeteringen in technologie doorgevoerd.
Een update is een kleine wijziging die wordt doorgevoerd om een digitaal product te verbeteren en de stabiliteit ervan te behouden. Hoewel een update meestal niet zo groot is als een upgrade, zijn ze niet minder belangrijk. Sterker nog, updates worden vaak vrijgegeven om bugs op te lossen, de veiligheid van de software te verhogen en de algehele prestaties te verbeteren. Het is dus van groot belang om updates direct uit te voeren, omdat het helpt om de functionaliteit van de software te optimaliseren en mogelijke kwetsbaarheden aan te pakken. Hierdoor verbeter je naast de gebruikerservaring, ook de veiligheid van het product.
Waarom zijn updates en upgrades belangrijk?
Het updaten of upgraden van een applicatie is een essentieel proces van softwareontwikkeling. Of het nou om een grote upgrade of een kleine update gaat, je zorgt ervoor dat je digitale producten up-to-date zijn en blijven. Dit voorkomt grote problemen, zoals het niet meer functioneren van (delen van) je applicatie, onopgeloste bugs en veiligheidskwetsbaarheden.
Daarnaast dragen updates en upgrades bij aan de innovatie en groei van jouw product. Bijvoorbeeld door nieuwe functionaliteiten aan je applicatie toe te voegen of gebruik te maken van nieuwe technologieën die je applicatie sneller of veiliger maken. Het zorgt voor een verbeterde algehele gebruikerservaring van de software.
Update of upgrade laten uitvoeren door ROX
We begrijpen dat het een uitdaging kan zijn om elke update of upgrade voor al je digitale producten bij te houden. Je kunt het vaak merken aan de werking van je product. Het kan voorkomen dat je applicatie steeds vaker onverwachte fouten vertoont, of dat de beveiliging van je product steeds vaker problemen ondervindt. Als agency kunnen we helpen bij het onderhouden van je software. Daarnaast kunnen we je bestaande applicaties migreren naar ons platform, zodat we niet alleen updates en upgrades kunnen verzorgen, maar ook verdere ontwikkeling kunnen bieden.