Optimaliseer jouw digitale producten met strategisch UX design

Wat is UX design?

UX (user experience) design is een zogenaamde umbrella-term. Het is een allesomvattende term voor diverse disciplines die de gebruikerservaring van digitale producten beïnvloeden. Het is een uiteenlopend vakgebied dat varieert van visual designs tot human-computer-interaction, van audiodesign tot informatiearchitectuur.

Hoe belangrijk is UX design?

Een goede gebruikerservaring klinkt positief, maar wat is de daadwerkelijke meerwaarde voor een bedrijf? Tevreden klanten zijn goed maar user experience design richt zich op meer dan enkel een positief gevoel.

Aan de hand van een goede ervaring zorgen we ervoor dat een product echt aansluit bij de doelgroep. Door inzicht te hebben in de ervaringen van een eindgebruiker kunnen pijnpunten en kansen geïdentificeerd worden. Vervolgens kan bijvoorbeeld de conversie worden verbeterd door een punt te verwijderen waar bezoekers afhaken. Je kunt de bezoeker ook overtuigen om een micro-conversie uit te voeren door een goed getimede popup te gebruiken.

UX design, voor de bakker

Stel je voor dat er een nieuwe website voor deze bakker wordt ontwikkeld. Zonder voldoende focus op user experience, kan het eindresultaat sterk variëren. Een getalenteerde visual designer creëert een schitterende website, het development team bouwt deze zorgvuldig uit, en het eindresultaat is zo indrukwekkend dat de website zelfs een award wint. Dit klinkt geweldig, tot je realiseert dat de voornaamste doelgroep van de bakker ouderen zijn die vrijwel geen internet gebruiken. In dit geval behaald de award winning website niet de bedrijfsdoelstellingen en gaat hier een boel geld, tijd en moeite verloren.

Het uiteindelijke doel van UX is ervoor te zorgen dat het product resoneert met de doelgroep en dat de positieve gebruikerservaring bijdraagt aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen.

Het UX traject van ROX Digital Agency

De opzet van een user experience traject varieert per agency, project en opdrachtgever. Afhankelijk van de situatie bepalen we welke informatie relevant is. Waar een webshop gericht is op conversie, richt een non-profit organisatie zich meer op publieke bewustwording en heeft een intranet van een grote organisatie als doel om de werkefficiëntie te verbeteren. Bij ROX Digital Agency volgen we een zorgvuldig samengesteld proces om de best mogelijke gebruikerservaring te realiseren.

Strategische design sessies

In de define fase organiseren we verschillende strategische sessies met de opdrachtgever om een helder beeld te krijgen van de context waarin het product zal functioneren. Afhankelijk van de behoeften brengen we de bedrijfsdoelstellingen in kaart, ontwikkelen we customer journeys en onderzoeken we best practices binnen de sector.

UX Wireframes

Met high-fidelity wireframes zorgen we niet alleen voor een optimale informatiearchitectuur, maar controleren we ook vroegtijdig of alles functioneel klopt. Voordat we ons richten op de visuele aspecten, passen we best practices toe, zorgen we ervoor dat de doelgroep de inhoud volledig begrijpt en creëren we voldoende ruimte voor toekomstige groei.

Doorontwikkeling van je website ervaring

Het live gaan met een website lijkt vaak het einde van een groot project, maar in werkelijkheid markeert het een begin van een nieuwe fase. Zodra de nieuwe webapplicatie live is, begint de fase van monitoring om te beoordelen of de beoogde oplossingen daadwerkelijk effectief zijn. Misschien ontdek je in de praktijk dat bepaalde werkwijzen niet goed functioneren. Op deze inzichten en situaties wil je inspelen. In onze periodieke evaluaties na de lancering leggen we hier de nadruk op.

Heb je vragen over UX of ons proces? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze experts. We staan klaar om je te helpen bij het optimaliseren van jouw digitale producten.

Neem contact op


Jörgen Krieger
Jörgen Krieger Digital Designer

Jörgen is digital designer bij ROX, met een focus op UI/UX design. Hij creëert gebruiksvriendelijke interfaces en werkt daarnaast aan frontend development, met aandacht voor WCAG-richtlijnen. Zijn veelzijdigheid maakt hem een waardevolle kracht binnen het Rox-team.

Meer lezen?